Vel hjemme med en minisæk hvid hvede og en tilsvarende spelt mel – ja,
så er gode råd dyre, for man sætter dem jo ikke bare i skabet….! Så jeg
beslutter, at jeg skal bage – ikke brød, men kiks og knækbrød – det har jeg
nemlig heller ikke prøvet før.
Som sagt, så gjort – og jeg vil da gerne dele opskrifterne med dig – de
er nemlig blev ret gode – hvis jeg selv skal sige det!
Sprøde kiks med smør
Ingredienser (25-30 stk.):
90 g groft speltmel
110 g hvid hvedemel 1 nip salt
100 g koldt smør
½ sammenpisket æg (gem resten til pensling)
2-3 spsk. kold vand
sesamfrø, birkes eller en blanding af diverse frø som drys
Bland de to slags mel med salt. Skær smørret i små stykker, og smuldr
dem i melet. Saml hurtigt dejen med æg og vand. Dejen kan også laves nemt i en
køkkenmaskine/foodprocessor. Den skal kun lige samle sig om kniven. Læg den
køligt i ½ time. Rul dejen ud på et melstrøet bord, ikke alt for tyndt. Skær
den i firkanter, og læg dem på en plade med bagepapir. Pensl med æg, og drys
tæt med frø eller birkes. Bag kiksene øverst i en 210° varm ovn i 10-15
minutter, til de er lysebrune. Afkøl dem på en bagerist. Opbevar dem i en dåse.
Sprøde knækbrød
Ingredienser:
1 dl havregryn
1 dl ruggryn1 dl sesamfrø
1 dl solsikkerkerner
1 dl græskarkerner
1 dl spelt mel
2,5 dl hvid hvedemel
1 tsk. bagepulver
1,5 tsk. salt
2 dl vand
1,25 dl olie
Rør havregryn, ruggryn, sesamfrø,
solsikkerkerner, græskarkerner, mel, bagepulver og salt sammen i en skål. Tilsæt
vand og olie, og rør dejen godt sammen – ja, den skal være klistret! Læg et
stykke bagepapir på bordet foran dig, hæld halvdelen af dejen op på papiret og
læg derefter et bagepapir ovenpå. Rul dejen ud mellem de to stykker bagepapir,
læg det hele over på en bageplade og fjern det øverste bagepapir. Gør det samme
med den anden halvdel af dejen.
Skær dejen ud i firkanter (eller hvad du nu synes) med en pizzaskærer,
og bag knækbrødene i ca. 15 min. ved 200 grader.
Velbekomme!
Jeg faldt i øvrigt over en tv-udsendelse om det specielle melkoncept –
det kan bestemt anbefales! – se udsendelsen her!
Ingen kommentarer:
Send en kommentar