I forbindelse med Region Midtjyllands Fyrtårnsprojekt under Mmm-zonen projektet skal vi afdække ferielogikken, som skal danne grundlag for nye ideer og forretningsudvikling. Mmm - zonen for madkultur er én af fire nye erhvervsrettede oplevelseszoner der skal styrke vilkårene for vækst i oplevelseserhvervene og som er støttet af Erhvervs- og Byggestyrelsen. Under ledelse af Madlaboratoriet Madeleines og Gesamtkunstwerk har Mmm – zonen for madkultur til formål at fremme dansk værtskab, måltidsoplevelser, samt relationer mellem kulturlivet og fødevareerhverv. Mmm står for mad, måltid og mennesker. Bag projektet står et stærkt konsortium bestående af Visit Denmark, Wonderful Copenhagen, Hotel- og Restaurantskolen, Dansk Erhverv/HORESTA, Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri/FødevareErhverv, Kost og Ernæringsforbundet, RUC, CBS og Kulturarvsstyrelsen.
Projektet i Region Midtjylland har sit omdrejningspunkt i Fregatten Jylland, Gl. Estrup Herregårdsmusserum og Dansk Landbrugsmusserum.
Udover almindelig desk research, observationer af brugernes adfærd, spørgeskemaundersøgelse og fokusgruppeinterviews ønsker vi at teste blogging, som en ny metode – både til brugerresearch og brugerinvolvering, og i dette tilfælde for at afdække ferielogikken.
For at vurdere det skitserede undersøgelsesdesign, samt få en fornemmelse af blogging som metode, var jeg udnævnt som forsøgskanin – besøgt de tre attraktioner med 3 – næsten frivillige børn – drenge på 14, 11 og 7 år.
Blogindlægget skal gerne behandle følgende punkter;
1. Før besøget - overvejelserne før besøget – hvorfor valgte du/i at besøge netop denne attraktion?
2. Selve besøget - hvordan gik besøget, levede det op til forventningerne?
3. Maden - hvordan spiste i undervejs – på attraktionen, medbragt mad eller noget helt andet?
4. Helheden - hvordan vurderer du besøget som helhed?
5. Ideer – har du gode ideer med baggrund i besøget?
Ingen specielle overvejelser inden beslutningen eftersom besøget er et led i projektet. Vi havde aftalt at besøge Fregatten Jylland først for at kunne deltage i rundvisningen kl. 10.30 og kanoneventen kl. 11.30. Herefter skulle turen gå til Gl. Estrup.
Besøget på Fregatten startede med den guidede rundvisning. Der deltog ca. 40 personer i rundvisningen. Historierne og informationen var ikke i stand til at fange en 7 åriges opmærksomhed, og det blev indtil flere gange meddelt at det var kedeligt. Illusionen om at skabe en autentisk stemning med skibsknagen og bølgeskvulp under dæk, blev ligeledes gennemhullet med en meget højlydt kommentar til guiden (der forsøgt om han kunne få os til at mærke at det vippede) – ”NEJ, lyden kommer da bare fra de højtalere der” ….. man snyder da ikke en opvakt 7-årige!!! Anderledes mere opmærksom blev han, da han skulle lægge pegefinger til kanoneventen, for at sikre at der ikke sprang gløder……! Den guidede rundtur var helt klar mere interessant for de ældre børn, men den indeholdt en del informationer omkring finansiering o.l., som var helt uinteressante for alle.
Kanonshowet var helt klar det mest interessante. De andre påskeaktiviteter (herunder bådbygning) på Fregatten var uinteressante. Vi tilbragte ca. 2 timer på Fregatten.
Et hurtigt kik på menukortet hos Karens Brasserie afgjorde, at det ikke var der frokosten skulle indtages – der var ganske enkelt ikke noget der fristede børnene og prisen lagde ikke op til ”try and error”!
Så menuen blev friske sandwich fra Føtex’ sandwichbar + vand!
Herefter gik turen til Auning - Gl. Estrup Herregårds muserum og Dansk Landbrugsmuserum. Her var mere rum til bevægelse, og man kunne stikke over til dyrene, hvis man ikke gad mere støv og historie. Pligtskyldig tog vi turen på begge musserum, dog med lidt frafald i antal børn på herregårdsmuserum. Dog var hele holdet samlet, da vi skulle smage Husjomfru Jyttes nybagte kringler – uhmmmm! Dem kunne vi godt have købt nogle med hjem af ….!
Da vi nåede til Landbrugsmuserummet, var vi ved at være udsolgt, men det var faktisk ret interessant. Dog meddelte mine drenge, da vi kom til afdelingen med diverse maskiner og traktorer ”det er da et sted, hvor man skal have far med – du har jo ikke forstand på den slags…!” Så var man da sat på plads ….. men vi kikkede nu alligevel på såvel maskiner, som et historisk mejeri og slagteri, m.m. Udstillingen om landbruget gennem 200 år var også meget interessant. Besøget blev afsluttet med en is.
Generelt var det lidt for meget med tre attraktioner på en dag. Der er rum og aktiviteter nok til det meste af en dag på Gl. Estrup, og der var rig mulighed for afveksling mellem fri leg og historiske input.
Fregatten var derimod knap så ”børnerettet” – kræver en vis alder for rigtig at være interessant. En idé kunne være at gøre rundturen mere rollespilsagtig eller måske med udgangspunkt i et konkret slag.
Noget let tilgængelig sandwichagtig frokost tilbud ved Fregatten kunne være godt.
Den efterfølgende evaluering afslørede at drengene ville foretrække næste tur i Djurs Sommerland.